Coraz częściej decydujemy się na samodzielne upieczenie chleba. I całkiem słusznie. mamy całkowitą pewność, że produkt jest zdrowy i świeży. Wszak to my kontrolujemy wszytki składniki.
Jak przygotować domowy chleb?
Jest to prostsze niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów do wyboru. Od tych dziecinnie prostych, aż po takie dla zaawansowanych. Jednym słowem każdy znajdzie coś dla siebie…
Jaką formę do pieczenia wybrać?
Gdy wybierzemy idealny przepis to zastanawiamy się czy potrzebne są nam jakieś specjalne naczynia do pieczenia chleba. Na to pytanie wbrew pozorom nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Możemy zaopatrzyć się w specjalną formę, ale nie jest to w stu procentach konieczne. Zwykłą keskówka idealnie sprawdzi się, jako forma do pieczenia chleba. Musimy jednak pamiętać, że taka forma nie sprawdzi się, gdy chcemy przygotować chleb na zakwasie. A to dlatego, że zakwas wchodzi w reakcję z metalem.Jeżeli chcemy uniknąć takiej sytuacji móżmy wyłożyć naszą formę papierem do pieczenia bądź poszukać innego naczynia. Doskonale sprawdzi się na przykład forma wykonana z silikonu. Jest lekka, a także odporna na uszkodzenia mechaniczne różnego rodzaju.