Niedawno pojemniki termoizolacyjne były przeznaczone dla osób, które profesjonalnie zajmują się gastronomią. Jednak sytuacja dynamicznie się zmiana i coraz częściej na rynku pojawiają się pojemniki dostosowane do użytku domowego.
Po co nam pojemniki gastronomiczne?
Jak wcześniej wspominano pojemniki gastronomiczne używane są zarówno przez profesjonalistów, jak i w domowym zaciszu. Pojemnik termoizolacyjny służy do przechowywania i przewożenia gotowych już dań, które nie tracą ciepła i idealnie nadają się do spożycia.
Materiał ma ogromne znaczenie… Jaki pojemnik będzie najlepszy?
Najpopularniejsze pomniki gastronomiczne wykonane są ze stali nierdzewnej. To właśnie one najczęściej wybierane są przez osoby, które profesjonalnie zajmują się gastronomią. Takie pojemniki są bardzo trwałe, dodatkowo spełniają wszystkie normy sanitarne.
Możemy też zdecydować się na pojemniki wykonane z poliwęglanu. To tworzywo jest całkowicie bezpieczne dla ludzi, nie przewodzi ciepła. Jednak poliwęglan nie jest odporny na bardzo wysokie temperatury. Dlatego pojemniki tego typu idealnie sprawdzą się, gdy chcemy przechowywać na przykład wyroby cukiernicza czy też produkty sypkie, takie jak różnego rodzaju kasze czy ryż.